1.3.2007

Televisor

Nyt kun ollaan siirtymässä digitaaliseen aikakauteen televisioidenkin puolella on hyvä muistella mistä kaikki sai alkunsa. Ensimäiset televisiot olivat nimittäin aika eri planeetalta kuin nykyiset "analogiset" televisiot; Varhaiset televisiot olivat mekaanisia ja samalla myöskin äärimäisen steampunkkia.

Vaikka ensimäiset televiso-vastaanottimet kehitettiin 1920-luvun lopulla oli niiden käyttämä tekniikka tunnettu jo 1900-luvun alusta lähtien. Television alkuperäinen toimintaperiaate on lopulta niin yksinkertainen että sen toteuttamisen olisi voinut kuvitella olevan mahdollista jo 1800-luvun loppupuolella. Todellisen läpimurron TV-tekniikan saralla teki sähköinsinööri John Logie Baird jonka ansiona voidaan pitää ensimäisen televiso-standardin kehittämistä ja samalla myös koko televisio-aikakauden aloittamista.
Tänäpäivänä herra Bairdin ansiot ovat suorastaan painumassa historian hämäriin, koska mitään hänen kehittämistään standardeista ei ole käytetty pieneen ikuisuuteen; Onneksi muutamat innokkaat harrastelijat pitävät Bairdin perintöä yllä rakentelemalla omia mekaanisia televisioitaan.

Mielekiintoinen fakta on myös se että televisio-ohjelmien nauhoittaminen on itse-asiassa melekein yhtä vanha keksintö kuin julkiset televisio lähetyksetkin. Ensimäisiä televisionauhoituksia on säilynyt näihin päiviin saakka Bairdin kehittämän mekaanisen television ajoilta asti.

Seuraavilta sivuilta löytyy mielenkiintoista tietoa mekaanisesta televisiosta ja varhaisista televisio-nauhoituksista:

Alla oleva videopätkä antaa hyvän käsityksen siitä miten mekaaninen televisio tuottaa kuvan. Laadullisesti kuvaa ei voi kehua ja se soveltuukin parhaiten esimerkiksi kasvokuvien lähettämiseen, mutta tekniikkana se on erittäin kiehtovaa; Sopisi täydellisesti johonkin viktoriaaniseen scifi-elokuvaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti