9.7.2007

Friikkisirkus

1800-luvulla oli monia kiertäviä "friikkishow" -sirkuksia ja paikallaan pysyviä kabinetteja joiden tarkoituksena oli esitellä ihmisille sirkushuvien lomassa erilaisia maailmalta löytyneitä kummallisuuksia ja ihmisten keskuudessa esiintyviä "luonnonoikkuja"; Usein monet poikkeavan ulkomuodon tai erikoisia kykyjä omaavat ihmiset hakeutuivat vapaaehtoisesti sirkuksen tai vastaavan shown palkkalistoille, koska samankaltaisten ihmisten piirissä sai yleensä hyväksyntää ja samalla myös elannon, mutta myös tietynlaisen ihmiskaupan uhreja (lapsena sirkukseen myydyt henkilöt) kuului sirkuksen "kummajaisten" joukkoon...

Eriskummallisuuksia esittelevä sirkus on helposti liitettävissä steampunk aiheisiin tarinoihinkin; On helppo kuvitella kiertelevä sirkuskaravaani joka pysähtyy 1800-luvun lopun kaupunkien ulkopuolelle esittelemään maailman suuria ihmeitä kansalle joka kaipaa huvituksia.

Aiheesta on tehty myös muutamia elokuvia joista kuuluisin ja mainioin on ehkä Freaks jossa esiintyy monia ennen sirkuksen parissakin työskennelleitä henkilöitä. Elokuva on tänäpäivänä kokonaisuudessaan katsottavissa internetissä; Suosittelen sen katsomista lämpimästi.

Aiheesta muualla: Tietoa freak showsta monstrous.comissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti