13.10.2007

Komedia on vakava asia


..Ja vakavat asiat herättävät usein myös keskustelua


Natsit, natsiufot ja natsimystiikka ovat mielenkiintoinen aihe retrofuturististen elokuvien, komedioiden ja satiirien kannalta, mutta jottei totuus pääsisi unohtumaan haluan kuitenkin sanoa muutaman vakavamman sanan jotka sisältävät hitusen myös mielipidettä.

Natsit tekivät hirveitä tekoja. Samanlainen toiminta on toistunut myös muualla maailmassa monissa kulttuureissa ja monina aikakausina; Hitler ei ollut maailman ainoa pahis mutta pahis hän oli silti.
Pahoja henkilöitä ja pahoja tapahtumia on aina ollut; Niitä tulee valitettavasti olemaan ja niistä kerrotaan tarinoita; niin myönteisiä kuin kielteisiäkin.
Siitä huolimatta; Oikeanlainen komedia osaa kertoa vakavankin asian hauskasti tekemättä pahasta asiasta hyväksyttävää...

Tämä tuli vain mieleeni kun huomasin monen blogimme tekstin sisältävän jotain natseja sivuavaa; Samalla luin myös Energia tuotantoyhtiön viimoista blogipostausta jonka kommenteissa oli mukana myös pientä kritiikkiä Rautataivas elokuvan aihetta kohtaan.

Natsikomedia on vakava asia

Oma vastaukseni kysymykseen joka koskee komedian, satiirin tai minkä tahansa muun elokuvan (tai näytelmän) tekemistä vakavista aiheista on: Natsismi ei ole missään nimessä hauska juttu mutta natseissa voi silti olla jotain naurettavaa tai ulkoisesti hauskaa.. Siinä on kaksi täysin eri asiaa: Tehdäkkö jostain hyväksyttävää vai tehdäkkö jostain hauskaa? Todellinen satiiri syntyy alunperin vakavien aiheiden hauskojen ja kornien piirteiden korostamisesta ja komedia käsittelee vakavia tapahtumia niin, ettei katsojan tarvitse itkeä näytelmää tai elokuvaa katsoessaan... Eikä kummassakaan, satiirissa tai komediassa ole mitään väärää jos aihe osataan käsitellä oikein.

Retrofuturismi pysyköön retrofuturismina!

Henkilökohtainen viehtymykseni natseja kohtaan ei liity mitenkään natsismiin aatteena -tai natsismimyönteisyyteen, vaan niihin pääasiassa fiktiivisiin myytteihin joita toisen maailmansodan jälkeen natsien ympärille on kehittynyt; Siksipä lisäsin blogiimme erillisen tagin aihetta "natsimyytit" koskien, koska natsiteknologiaa tulemme varmasti myöhemminkin käsittelemään blogissamme ilman että asiaan liittyisi mitään aatteita tai politiikkaa..

Ja sitten katsomisen arvoinen elokuva joka tekee komediaa juurikin aiheista nimeltä natsit fasistit ja diktaattorit: Chaplinin Diktaattori...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti