19.5.2008

Fiktiota ja faktaa ilmalaivoista

Etsiskelin muutama kuukausi sitten huvikseni suomalaista ilmalaiva aiheista kirjallisuutta; Pääasiassa fiktiota, mutta en törmännyt kuin yhteen aiheen ympärillä pyörivään kirjaan: Kirjan nimi on "Liikemies Liljeroosin ilmalaivat" ja sen on kirjoittanut Arto Paasilinna; Kovin paljon tietoa kyseisestä kirjasta en löytänyt etukäteen, mutta koska törmäsin siihen eräällä kirpputorilla, päätin ostaa ja lukaista kyseisen kirjan..


Liikemies Liljeroosin ilmalaivat ei ilmeisesti ole niitä kaikkein tunnetuimpia Paasilinnan tekeleitä ja se ei ole myöskään saanut kovin hyvää vastaanottoa, ainakaan Helsingin Sanomien kirja-arvostelun perusteella jossa kirjaa pidettiin huonohkona viihderomaanina, vaikka omasta mielestäni kirjaa olisi kannattanut tarkastella enemmänkin seikkaliukirjana.
En ole mikään Arto Paasilinna asiantuntija, enkä kirjailijan muihin tuotoksiin ole pahemmin tutustunut, mutta HS.fi:n arvostelun vastaisesti pidin kuitenkin kovasti Liljeroosin ilmalaivat kirjasta, koska mielestäni siinä oli jotain samankaltaista kuin vanhan ajan seikkailukirjoissa; tapahtumia ei paljon jäädä pohtimaan vaan asiat vaan etenevät, hahmot eivät ole puuduttavan syvällisiä eikä turhia muutenkaan jaaritella; Sensijaan kirjasta huomaa että Paasilinna on taustatyönsä tehnyt koskien ilmalaivoja ja niiden historiaa, koska kirjassa sivutaan monet kerrat Zeppeliinejä ja muita ilmalaivoihin liittyviä asioita.. Kirjassa on paljon mukavaa nippelitietoa ilmalaivoista ja niiden lentämisestä sekoitettuna suhteellisen naiviin seikkailufiktioon joka ei ainakaan minua ehtinyt alkaa kyllästyttämään missään vaiheessa.
Kirjan juonesta en ala kertomaan mitään koska se on kerrottu riittävän hyvin Wikipedian artikkelissa.
Itseäni Liikemies Liljeroosin ilmalaivat -kirja miellytti erittäin paljon; Kevyttä luettavaa jota voi suositella kaikille ilmalaivoista ja kevyistä seikkailuromaaneista kiinnostuneille.

Kyseinen kirja on saatavilla vielä toistaiseksi äänikirjana CD-muodossa.

Jos toisenlainen ilmalaiva luettava kiinostaa niin kannattaa vilkaista tätä ilmalava Hindenburgin esittelylehtistä joka löytyi sattumalta osoitteesta http://www.airships.net/.

3 kommenttia:

 1. Nuori Suomi XIII joulualbumi
  sisältää tarinan "LENTOKONEELLA SUOMUSSALMELTA AMERIIKKAAN." Lentokone on kyllä enemmänkin suomalaisen kyläkeksijän ilma-alus (aika paasilinnamaista...) Kirjoittajana Kianto!

  Ja olipa Ami Hauhion Koltan perinnössäkin kaikenlaisia ilma-aluksia - vaikka se oli tosin sarjakuvaa.

  Aimo Karimon Kohtalon kolmas hetki sisälsikin sitten jo ilma-alusten välisen taistelun.

  Nämä nyt ensimmäisinä tulivat mieleen...

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia vinkeistä. Täytyy tutustua.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi19.11.09

  John Brosnan: Taivaan valtiaat (The Sky Lords, 1988),
  Kirjayhtymä, 1991, sidottu, ISBN 951-25-3560-7, 378 s.
  Suom. Jukka Sirola.
  Tässäpä teille huima tulevaisuudenseikkailu , josta olisi mielestäni vaikka elokuvan aiheeksi!
  Tutustukaa, kommentoikaa ilmalaivojen ystävät!

  Terv.Ratakatti

  VastaaPoista