31.7.2011

Cuspidor

Tänä kesänä ei sitten menty Ropeconiin, mutta valitettavasti ei myöskään Höyryfestivaaleille höyrykoneita katsomaan. Syy tähän ohjelman muutokseen löytyi erittäin sitkeästä ja hengitystiet tukitsevasta flunssataudista jonka kourissa allekirjoittanut tällä hetkellä kärvistelee.

Flunsaan liittyen tuli kuitenkin mieleen tutkiskella 1800-luvun yleiseen terveyshygieniaan liittyviä asioita, etenkin koskien tartuntatauteja jotka tarttuvat julkisissa tiloissa pisaratartuntana; Sylkykupit (tai sylkikupit) olivat 1800-luvulla ja 1900-lvun alussa hyvin yleinen näky lähes kaikissa julkisissa tiloissa Amerikan Yhdysvalloissa, eikä esine ole ollut ilmeisesti aivan tuntematon Suomessakaan, koska se on jäänyt pysyväksi ilmaisuksi kieleemme.
Sylkykuppien tarkoituksena oli tietenkin parantaa yleistä hygieniaa julkisissa sisätiloissa, koska aiemmin oli ollut yleisenä tapana kadulle syljeskelyn lisäksi syljeskellä myös lattialle, lisäksi tuberkuloosipotilaita kehotettiin kantamaan mukanaan henkilökohtaista suljettavaa sylkykuppia taudin leviämisen ehkäisemiseksi.
Syljeskelyyn tarkoitetut kupit jäivät kuitenkin 1900-luvun parin ensimäisen vuosikymmenen aikana taka-alalle muuttuneiden etikettisääntöjen myötä ja ihmisetkin olivat oppineet olemaan syljeskelemättä lattioille, mutta kaduille syljeskely sensijaan on palannut takaisin, eivätkä monet edes huomaa harrastavansa kyseistä toimintaa; Olisikohan aika ottaa 1800-luvun tapakasvatus jälleen käyttöön? ;)


PS. Jos joku lukija ollut kameran kanssa Ropeconissa tai Höyryfestivaaleilla ja on pistänyt kuvia aethernettiin, niin pistäkää toki linkkiä.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti