18.11.2011

Kotitekoista elokuvaa

Edellisestä blogikirjoituksesta onkin kulunut jo tovi. Mitään erityistä syytä sille ei ole ollut, ainoastaan hajamielisyys. Joten jatkamme niinkuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Näin Louis Daguerren syntymäpäivän kunniaksi esittelenkin erään hienon valokuvaukseen liittyvän retrolaitteen, johon törmäsin Retro Thing blogin kautta: Kyseessä on Lomokino-kamera jonka avulla pääsee mainiosti perille varhaisien elokuvien aikana käytetystä tekniikasta ja vieläpä suhteellisen halvalla budjetilla.


 Tekniikkaa:
Kamera siis kuvaa äänetöntä sarjakuvausta (eli elokuvaa) tavalliselle 35mm filmille jota yleisesti vielä käytettiin 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun kameroissa. Kameran idea piilee siinä että se kuvaa yhdelle filmiruudulle useamman ruudun, joten tavalliselle valokuvafilmille saadaan mahtumaan jopa yli 144 ruutua materiaalia; Kun tämä materiaali sitten toistetaan nopeudella 5 ruutua /sekunti, saadaan aikaiseksi hienostuneen analoginen lyhytelokuva.

Tähän kameraan kun vielä lykkää mustavalkoisen filmin, niin voi kuvata suorastaan aidon tuntuisia viktoriaanisia filmipätkiä.

Ainoa hankalampi juttu edellä mainitussa kamerassa on ehkä vain filmin kehitys Suomessa. Meillä päin on näet usein tapana lykätä kaikki vanhentunut tekniikka kaapin perälle, ja näin on ilmeisesti käynyt suurelta osin palveluille jotka kehittäisivät tavallista valokuvausfilmiä edullisesti. Vielä ilmeisesti kuitenkin löytyy firmoja jotka kehittävät filmirullia, mutta tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua samanlaiseksi kuin se on ollut jo monta vuotta kaitafilmiharrastajien kohdalla, eli filmit ja kehityspalvelu on tilattava ulkomailta...

Suomessa Lomokino kameroita myy ainakin Superkauppa, jonka valikoimiin näyttäisi kuuluvan myös lomo-kameroihin sopivat filmit ja lomokino-elokuvia varten erityisesti suunniteltu katselulaite.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti