11.6.2013

Tarkemmin Steampunkista

Päätin kirjoittaa tarkemmin siitä, mitä steampunk omasta mielestäni on.
Retrofuturismi, pulp, spekulatiivinen fiktio ja niiden välimuodot ovat saaneet menneinä vuosina paljon huomiota mediassa, ainakin siihen nähden mitä asian laita oli 1980-90 -lukujen aikana; 2000-luvun ensimäisen kymmenyksen loppuun tultaessa on kehittynyt kokonainen uusi alakulttuuri, nimeltään Steampunk.

Steampunk ja sen muunnelmat, kuten Dieselpunk, eivät ole automaattisesti mitään kovin selkeitä käsitteitä.
Se mitä edellä mainitut käsitteet ylipäänsä edes pitävät sisällään, on alati soljuvan keskustelun aihe niin internetin keskustelufoorumeilla kuin alan harrastajien kahvipöytäkeskusteluissakin.

Mitä Steampunk tarkalleen ottaen sitten on?
Ennenkaikkea ja alunperin, Steampunk on retrofuturistista kirjoitettua fiktiota 1800-luvun näkökulmalla höystettynä.
Pidemmän kaavan kautta, peruspiirteittäin selitettynä, tarinoissa kuvattu steampunkmaailma voisi olla vaikka seuraavanlaisista peruselementeistä muodostuva kokonaisuus:

Tyypillisesti steampunk fantasioissa pukeudutaan viktoriaanisen tai edvardiaanisen ajan mukaisesti ja suositaan viktoriaanisen ajan tai 1900-luvun alun mukaisia arkkitehtuurisia ympäristöjä.
Tavat, asenteet ja maailmankuva ovat usein suoraan 1900-luvun alulta, mutta niitä on höystetty nykypäivän vapaammilla ajatuksilla ja tasa-arvoisella ilmapiirillä, unohtamatta kuitenkaan viktoriaanisen ajan optimistisuutta ja sinisilmäisyyttä monien asioiden suhteen.
Mystiikka, goottilainen kirjallisuus ja seikkailukertomukset ovat hyvin suosittuja, ja niiden estetiikkaa pyritään jäljittelemään myös steampunkmaailman jokapäiväisessä elämässä.
Teknologian mahdollisuudet ovat rajattomia, mutta teknologian ulkonäkö ja toimintaperiaatteet ovat verrattavissa 1800-luvun lopun ja ensimmäisen maailmansodan välisen ajan teknologiaan.
Fysikaaliset ilmiöt nojaavat usein 1800-luvun tieteellisiin käsityksiin, ja käsitteet kuten, Eetteri (niin isolla kuin pienelläkin kirjoitettuna) ovat luonnollisia ja täysin todellisia ilmiöitä.
Puhuttaessa mistä tahansa retrofuturismiin liittyvästä, täytyy kuitenkin muistaa että ennen kaikkea kysymys on myös tieteisfiktiosta eli scifistä joka antaa myös hyvät mahdollisuudet eksoottisten aineiden ja ilmiöiden olemassaololle, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa, joten esimerkiksi ektoplasman tai sädepyssyjen ja marssilaisten olemassaolo viktoriaanisen esteettisessä maailmassa ei ole mitenkään pois suljettua.
Näistä asioista steampunkmaailma omasta mielestäni koostuu peruspiirteittäin ja muut yksityiskohdat ovat täysin mielikuvituksen varassa.

Ja tästä "Steampunkmaailmasta", joka on alkuperäisesti fiktiivisen steampunkkirjallisuuden tuote, ammentaa vaikutteita alakulttuurin suuntaus jota myöskin Steampunkiksi kutsutaan.

Usein Steampunkista puhuttaessa kuulee ilmauksia kuten: "genre" tai "tyylisuunta"; Tämä onkin ensimmäinen vaihe jossa asiasta tietämätön saattaa tipahtaa pois höyryjunan kyydistä.
Kysymys onkin hyvin pitkälti asiayhteydestä. Nykyään aiheesta puhuttaessa onkin hyvä tehdä selväksi, onko kyse juuri kirjallisuuden tyylisuunnasta, vai kenties elokuvista tai kokonaisesta alakulttuurista, joka taas jakautuu omiin pikku lokeroihinsa, kuten pukeutuminen, sisustus tai vaikkapa musiikki joka sekin on Steampunkin yhteydessä hyvin joustava käsite.

Lopulta Steampunk on nykyään myös yleisempi käsite joka kuvaa vivahteita ja vaikutteita joita kaupallinen teollisuus ottaa steampunk-alakulttuurista; Joskus sana "steampunk" on jopa otettu kaupalliseen käyttöön ihan vain hienolta kuulostavana terminä, kuvaamaan kaikkea messingin ja ruskean nahan väristä.

Kuitenkin, jos pitäisi tiivistettynä sanoa mitä Steampunk on, sanoisin sen olevan retrofuturistinen populaarikultturin tyylisuunta, joka pitää sisällään vahvoja vaikutteita viktoriaanisista ja edvardiaanisista fantasioista.


Takaisin Tulevaisuuteen

Viimeisestä kirjoituksesta on kulunut reilusti yli vuosi ja silloinkin vauhti oli jo hieman hidastunut, mutta minkäs teet. Sellaista se aikamatkailu teettää...

Paljon on ehtinyt tapahtua poissaolomme aikana; Steampunk-aihetta läheltä liippavia suomalaisia blogeja on kertynyt jo jonkin verran eetteriin, ja onpa viime vuoden aikana julkaistu steampunk novellikokoelmakin.

Pistän tähän yhteyteen muutamia tarkastamisen arvoisia linkkejä, ja palaan tuohon novellikokoelmaankin myöhemmin (joka muuten kulkee nimellä: "Steampunk! Koneita ja korsetteja").

...

  • Sampo-International Mod. X 1880  ---  Mielenkiintoinen steampunk-henkinen projekti.
  • Steampunk Finland  ---  Steampunk/neoviktoriaaninen käsityöblogi.
  • Magdalena Hai  ---  Puolifiktiivinen persoona ja oikea kirjailija joka kirjoittaa aika steampunkahtavaa materiaalia.
  • Löytäjä  ---  Suoraan sivuston kuvauksesta lainattua: "Kansainvälisten riippumattomien seikkailijoiden ja tutkimusmatkailijoiden julkaisusarja käsittelee tieteellisiä ja epätieteellisia, mutta mielenkiintoisia asioita ja ilmiöitä."
  • Sanna Von Steam  ---  Sanna Von Steam tehtailee gootti ja steampunk tyylisiä vaatteita ja asusteita.

Yllä mainitut linkit sijaitsevat myös tuossa sivupalkissa.

Yllä oleva, nopeuksia vertaileva kaavio, on lainattu kirjasta "Tekniikan ihmeet Atomiaikakaudella Osa I" vuodelta 1952 (Carnegearin päivitysnopeus ei ole päässyt mukaan listalle)